Omdat van kwetsbare mensen wordt verwacht dat zij langer thuis blijven wonen, is de verwachting dat de vraag naar vrijwillige inzet op het gebied van zorg toeneemt. De gemeente stimuleert de toenemende vraag naar vrijwilligers. Dat is een logisch gevolg van de landelijke ontwikkelingen waardoor gemeenten nieuwe en gewijzigde taken en verantwoordelijkheden krijgen. Het betreft drie grote decentralisaties, namelijk de implementatie van de Participatiewet (huidige Wet Werken naar Vermogen), de overheveling van taken vanuit de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (AWBZ) naar de Wet maatschappelijke ondersteuning (hierna: Wmo), en de verschuiving van de verantwoordelijkheid voor Jeugdzorg van het rijk naar gemeenten (Wet Jeugdhulp).
Er wordt van kwetsbare burgers steeds meer verwacht dat zij voor hun probleem zo veel mogelijk eerst zelf een oplossing zoeken. Bijvoorbeeld met behulp van familie, vrienden, buren en bekenden.
De begrippen “vrijwillige inzet” en “actief burgerschap” zijn nauw met elkaar verbonden en richten zich op een drietal doelen:
- het bevorderen van de participatie van burgers;
- een bijdrage leveren aan meer sociale samenhang;
- het zo optimaal mogelijk benutten van het sociaal kapitaal in Velsen.
Informele zorg kan verschillende vormen aannemen: zorgvrijwilligers, buren en vrienden die informele hulp bieden en mantelzorgers:
- Zorgvrijwilligers verlenen in georganiseerd verband zorg aan mensen in kwetsbare situaties. Vaak doen zorgvrijwilligers dit soort werk binnen hun eigen wijk of dorp.
- Buren en vrienden verlenen informele hulp en diensten aan mensen die dicht bij elkaar wonen, buiten enig organisatorisch verband om.
- Mantelzorgers verlenen de ondersteuning aan familie en naasten. Mantelzorgers beperken zich niet perse tot wijk- of dorpsniveau. Het mantelzorgbeleid is uitgewerkt in de Kadernota integrale informatie, advies en cliëntondersteuning.
Met Samen aan de slag: Visie op maatschappelijke ondersteuning in Velsen (2012-2015) heeft de gemeenteraad de hoofdlijnen van het beleid voor de tweede beleidstermijn na de invoering vastgelegd. Op het gebied van vrijwilligerswerk zijn in dit document de volgende doelstellingen geformuleerd:
- Het ondersteuningsaanbod voor vrijwilligers en maatschappelijke organisaties meer vraaggericht in te zetten. Vraag en aanbod worden beter op elkaar afgestemd;
- Het Servicecentrum vrijwilligerswerk gaat zich meer bezighouden met het bevorderen van vrijwilligerswerk onder specifieke doelgroepen: allochtonen, zorgvrijwilligers, re-integratievrijwilligers, jonge vrijwilligers en senioren;
- Inwoners van Velsen worden beter bekend met de mogelijkheden van het indienen van wijkinitiatieven;
- Sterke sportverenigingen met een gericht vrijwilligersbeleid. Deze doelstelling komt ook terug in de Sportagenda 2013-2016.
Voor meer informatie klik hier.